tiistai 12. joulukuuta 2017

Tamron 60mm f/2.0 macro arvostelu

IMG_2784 IMG_2797

Tein viime talvena radikaalisen käännöksen koko valokuvaamis harrastukseni tiellä. Myin kaikki objektiivini ja halusin aloittaa ihan alusta. Samalla myin vanhan Canon eos 1100d:n jotta saisin helpommin ostajan kaikille 4 objektiiville. Oikeastaan heti sen jälkeen ostin uuden objektiivin Sigman 18-35mm f/1.8, mutta en nähnyt sille paljoa käyttöä, joten sekin meni aika pikenmiten myyntiin.

Olin katsellut ennestään paljon macro objektiiveja mutta niistä mikään ei ollut sopivia, sillä polttovälit olivat liian suuria omaan käyttööni. Etsin yleis pätevää objektiivia, joka päiväiseen käyttöön jossa on hyvä valovoima. Myös monissa macro objektiiveissa oli suurin aukko f/2.8 ja sekin painoi mun ostopäätöstä. Halusin välttää mahdollisimman paljon objektiivin vaihtamista ja kantamista joten etsintä oli vaikeaa. 

Mun toiveet objektiiville oli: Kevyt (varsinkin sen sigman jälkeen...), suurempi aukko kuin f/2.8, soveltuu hyvin luontokuvaukseen, muotokuvien kuvaus, noin 50mm objektiivi. plussa toiveena oli myös kiinteä polttoväli. 

Nyt varmaan kaikki huokaa, "sun toiveet oli mahdottomat ".  Onneksi Tamron oli tehnyt kyseenlaisen objektiivin, joka vastasi oikeastaan kaikkia mun toiveita. Monet kritisoi 60mm polttoväliä macro objektiiviksi, mutta itse näen siinä ison mahdollisuuden muuhunkin valokuvaukseen kuin macro kuvaukseen ja luontokuvaukseen.

Olen Canonin 50mm f/1.8 objektiivin fani ja sain melkeen heti huomata objektiivin saatuani, että kuvaaminen oli todella tuttua ja jotenkin se miellytti silmää todella paljon.

IMG_2816 IMG_2815


Ominaisuudet:

Suurin aukko on f/2 ja se on täydellinen jokaiseen tilanteeseen, varsinkin kuin tuo polttoväli on 60mm. Se sumentaa taustan juuri sopivasti varsinkin muotokuviin, jotka otetaan kauempaa. Tämä oli yksi syy kyseisen objektiivin ostoon.

Pienin aukko on f/22 ja kun säädät aukon f/22 tuloksena tulee kaunis tähti kuvio, joka voi olla jollekkin plussaa ja jollekkin ei. Ainakin itselleni tämä "efekti" on plussaa.

Suurin suurennussuhde on 1:1, joten oikeasta macro objektiivista puhutaan! Kuvia saa pienistäkin ötököistä ja kukista, joka oli todella siistiä kun oli tottunut ottamaan kuvia todella kaukaa. Samalla voi tutkia vaikka semmoisia asioita kunnolla mitä ei välttämättä ihmissilmällä erottaisi :D

Suodinkoko on 55mm ja se tarkoittaa sitä, että suotimia objektiiville löytyy helposti ja halvasti! Jos suodin olisi isompi, suotimien hinta nousisi pilviin ja kukaan ei semmoisesta tykkää.

Paino on 400g ja pituus 80mm. Objektiivi on sopivan kokoinen ainakin itselleni. Melkeimpä täydellinen joka päiväiseen kuljeskeluun. Otin objektiivin päiväksi Helsinkiin ja voin sanoa, että niskaa objektiivi ja kamera rupesivat painamaan vasta reissun lopussa. Kamera ei myöskään ole koko ajan etukenossa, joka on mulle plussaa.


Tarkennus: Objektiivissa on automaati ja manuaali tarkennus. Automaatti tarkennus toimii nopeasti ja moitteettomasti jos kuvaa kaukana olevia kohteita. Mutta jos kuvaa lähellä olevia kohteita, tarkennus kannattaa vaihtaa manuaalille ja muutenkin itse itse tykkään enemmän kuvata manuaalilla. Manuaalina objektiivin tarkennus on helppoa, sillä objektiivissa on todella pitkä tarkennus matka en muista miksi tätä kutsutaan.

Objektiivissa on sisäinen tarkennus, joten objektiivin koko ei muutu tarkentaessa. Se on todellakin plussaa, sillä objektiivi ei tärise niin paljoa silloin kun koko on pysyvä.

Objektiivin miinukset: Kuvanvakaajan puutos, mutta objektiivin koko auttaa pitämään objektiivia todella vakaasti ja itse en ole semmoista hirveästi tarvinnut. Mutta riippuu todella paljon kuvaajasta. Väriaberraatiota on ja sen huomaa yleensä joissakin macro kuvissa kun zoomaa. Mutta sitä näkyy niin vähän esim. muotokuvissa että se ei haittaa itseäni. Macro kuviin voi välillä tulla nätit sävyt sen ansiosta :D Hidas automaatti tarkennus macro kuvissa, jos olet tottunut ottamaan automaatilla niin kannattaa opetella ottamaan kuvia manuaalilla macro kuvia tällä objektiivilla. Kuvan laatu verrattuna sigma ART sarja 18-35mm 1.8 objektiiviin, en tiedä onko kauhean reilua ruveta vertailemaan näitä kahta, sillä ne kulkevat aika eri sarjassa. Mutta silti itselläni oli aika moinen shokki kun oli tottunut timantin terävään kuvaan. Mutta taas jollekkin yper terävät kuvat eivät ole se juttu. Itse olen todellakin tottunut tähän jo ja kuvan laatu on omaan käyttöön todella sopiva. Objektiivi on vain ja ainoastaan croppi kennolle ! joten jos on aikomusta päivittää kameraa täyskennoseen, jättäisin ostamisen sikseen. Itsellä ei viellä semmoista tarvetta ole joten olen ihan tyytyväinen tähän hankintaan.

Objektiivin plussat: Koko täydellinen itselleni. Objektiivi ei ole liian painava eikä liian kookas. Helppo kannella joka paikkaan koon ja painon takia. Suuri aukko on kaikille bokeh rakastajille täydellinen ja kun sen yhdistää macroon voi saada uniikkeja kuvia. Suuren aukon ansiosta sopii hyvin todella moneen kuvaukseen. Omasta mielestä parempi bokeh kun canonin 60mm f/2.8 objektiivissa. Myös sisällä ja pimeällä kuvaaminen onnistuu suuren aukon kanssa paljon helpommin. 60mm polttoväli on unelma joka päiväseen kuvaamiseen ja esim 100mm tai 90mm on itselleni liian suuri. ++ Kuvaaminen sisällä on helpompaa 60mm objektiivilla, varsinkin omassa huoneessani, joka on todella pieni. Manuaali tarkennus on todella hyvä, sillä tarkennus rinkula on todella iso, joka helpottaa erityisesti macro kuvien ottamista.  Monipuolisuus objektiivin macro ominaisuus,  60mm polttoväli ja suuri aukko tekevät objektiivista todella monipuolisen! Lähden melkein joka kerta kuvausreissulle yksi objektiivi matkassa ja se on tämä. Sisäinen tarkennus objektiivi ei suurene tarkentaessa, ja niinkuin tuolla aiemmin sanoin, että se helpottaa vakautta todella paljon. Hinta pitää lisätä tähän positiiviseen, sillä se ei ole todellakaan mikään kallein macro objektiivi. Ja jos pitää valita kalliimpi canon versio vai tamronin halvempi versio, valitsisin tämän tamronin.

Jokainen valokuvaaja on erilainen ja kaipaa erilaisia asioita, mutta itselleni esim. koko, polttoväli ja aukko ovat todella tärkeitä asioita ja itselle niillä oli enemmän painoarvoa kuin pienillä negatiivisilla asioilla.


Objektiivi maksaa 469 € Rajalacamera.fi.ssä ja sieltä sen itsekkin ostin. Voin sanoa että Rajalassa on mahtava asiakas palvelu ja suosittelen ostamista sieltä!

Objektiivi Nikonille 

Objektiivi Canonille



Objektiivilla otettuja kuvia


Autumn
IMG_0702
IMG_0716
IMG_0874
IMG_9217
IMG_1049
IMG_1111-2
IMG_0854
IMG_1010 IMG_9193 IMG_0615-2

Halusin laittaa kuvia vähän laajemmalta skaalalta, joten toivon että näistä saa hyvän kuvan mitä kaikkea tällä objektiivilla voi tehdä ja mitä itse olen tehnyt :) Kaikki kuvat ovat otettu ilman minkäänlaista kolmijalkaa tai monopodia.
Ja totta kai löydät paljon kuvia mun instasta ellanaleh ja täältä blogista :)!

Tää postaus oli hyvä julkaista ennen joulua, sillä jollekkin voi tämä linssi päästä joulupunkin listalle ;)
Toivottavasti tämä postaus valaisi tuon Tamron 60mm f/2.0 macro objektiivin ostopäätöstä :)!
Jos jäi jotain kysyttävää, kysy ihmeessä vastaa ilomielin.

Onko sulla macro objektiivi ja jos on niin mikä se on ? :)

2 kommenttia:

KEVÄT 2019

  HELSINKI     Eli alotan tästä Helsinki-Tallinna reissusta. En paljoa kuvia valitettavasti ottanut, sillä en halunnut kannella kam...