lauantai 18. marraskuuta 2017

VALOKUVAUS HAASTE: Halpa linssi, hyvä muotokuva.

Tässä postauksessa ajattelin vähän kertoa tästä haasteesta, minkä itse kokeillin ja kuvaillin 10.11.2017. Varmaan joku näkikin instagrammista, että tämmöistä olisi luvassa. Ja jos joku haluaa haastaa itsensä, tekemällä saman urhean teon kuin minä.

Sain oikeastaan ihan mahtavan idean tästä haasteesta, kun katselin vähän mun omia kuvia ja objektiiveja. Sitten tajusin että, mullahan on kaapissa sigman 70-300mm objektiivi, josta maksoin pilkka hinnan kesällä. En ole käyttänyt kyseistä objektiivia juuri ollenkaan, joten halusin haastaa itseni ja nähdä onko sillä objektiivilla oikeasti niin paljon väliä. Monesti sanotaan että, se kamera ei ole se tärkein vaan se minkä objektiivin siihen pistää. 

IMG_2818
IMG_2820
Objektiivi: Sigma 70-300mm f/4,5-5,6 DG macro canonille
Objektiivista maksoin 60 euroa ja sain kyseisen objektiivin käytettynä, uutena maksaa noin 135 euroa. Joten en edes maksanut puolta. Käytin objektiivia varmaan pariin otteeseen ja sitten oikeastaan luovutin, silla valokuvaaminen oli kömpelää ja hankalaa. Ja lähinnä käytin objektiivia luontokuvaamiseen, en muotokuviin.
Objektiivissa on myös kömpelö macro ominaisuus, joka täytyy painaa käyttöön objektiivista. Sen jälkeen objektiivia ei voi käyttää muilla kuin 200-300mm polttovälillä. Objektiivin macro suurennus suhde on 1:2, joten jotkut valokuvaajat, eivät laske sitä oikeaksi macroksi. Objektiivissa ei ole tärinänvaimennusta. Objektiivi sopii myös täyskennosiin kameroihin.
70-300mm polttoväli on täydellinen muotokuvaukseen, ja sen takia objektiivi sopii tähän mainiosti, jos ei oteta huomioon muita negatiivisa asioita. 
Olen omistanut monta halppis objektiivia ja voin sanoa että tämä objektiivi oli kaikista huonoin ja ei käytännöllisin objektiivi. Myös objektiivin rakenne ja ulkonäkö oli kaikista halvin ja rumin. 

IMG_2488ver2
IMG_2505ver2
IMG_2515

Alku oli erittäin kivinen ja vaikea. Objektiivi oli aika painava, verrattuna mun päivittäiseen käyttö objektiiviin. Zoomi pidensi objektiivia todella paljon, sillä halusin pitää polttovälin 150-300 saadakseni kunnon bokehn ja kivan taustan ja kun objektiivi pidentyi, myös tärinä oli pahempi. 
Alussa tarkentaminen oli todella hankalaa, sillä objektiivin automaatti tarkennus oli niin hidas että jouduin heti alettua kuvaamaan vaihtaa manuaaliin. Sen lisäksi kuvissa piti säädellä valoisuutta koko ajan Ja kun sanon koko ajan, tarkoitan sitä, ja milloin kuva oli ylivaloittunut ja milloin alivaloittunut. Aikalailla jouduin käyttämään kameran live tilaa ja muutenkin oli todella kömpelöä olla Riinasta monta metriä kaukana. Itse olen tottunut 60mm tai 50mm polttoväliin joten olen yleensä lähellä mallia.

IMG_2563
IMG_2561

Aikalailla varmaan puolentunnin kuvaillun jälkeen, mulle alko tulee semmonen "ahaa, näin kannattaa toimia kun on tää polttoväli". Oivalsin aika paljon siinä samalla. Aina tarkistin live tilan, ettei kuvista tule liian alivalottuneita. ja miltä etäisyyksiltä kannattaa kuvata. Varmaan oli Riinalle aikamoinen yllätys kun olin aika hiljaa, koska se oli niin hankalaa saada juuri sellainen kuva minkä itse halusi. Oikeastaan tässä kohtaa tajusin laittaa aukon f/5,6 koko ajaksi, sillä aukon vaihtelu aiheutti myös ylivaloisuutta.

IMG_2604
IMG_2591
IMG_2610

Ilma suosi meitä, ja oli niin kaunista kokoajan. Päätettiin lähteä heti kun mun koulu loppui ja sen takia meille jäi tosi paljon aikaa ottaa kuvia, tuolla auringon paisteessa. Ilma ei ollut kylmä, eikä liian lämmin. Eikä myöskää ollut hirveä tuuli. Ja aurinko oli kauniisti laskemassa ja päästiin aikalailla goldentimen aikaan kuvaamaan. Olosuhteet oli täydelliset.

IMG_2581
IMG_2574
IMG_2629

Prisman käyttö oli tosi hankalaa, varsinkin kun yritti sitä prismaa tunkea siihen ison putken eteen :D! Oli kyllä aivan mahdotonta ja vaikka kuinka yritin niin prismaa en voinut käyttää. Mutta onneksi, mulla oli muitankin juttuja kun prisma, esim. timantti koru oli 100 kertaa parempi väline tässä hommassa. Sain ihan nättejä sateenkaareja noihin kuviin ja vähän persoonallisuutta, mutta ei. Senkin kanssa luovutin aika äkkiä. 

IMG_2676
IMG_2681

Halusin myös koittaa vähän eri kulmia ja materiaaleja, joten löydettiin tommonen verkkoaita, johon sitten ajattelin että otan aidan toiselta puolelta Riinasta kuvia. Ehkä mun yritykset eivät onnistuneet ihan täydellisesti. Mutta hyvähän se on aina yrittää kaikenlaista, jos vaikka onnistuiskin :D Suosittelen kyllä kaikille tätä kokeillua ;)

IMG_2748
IMG_2751
IMG_2773

Riinan kanssa piti oikeastaan lopetella jo, mutta sitten se aurinko oli aivan todella kaunis. Eihän me voitu lopettaa siihen vaan mentiin sitten ottamaan viellä parit loppu kuvat tuohon läheiselle jalkapallo kentälle. Olin melkein toisella puolella kenttää välillä ottamassa Riinasta kuvia, sillä halusin käyttää objektiivin isoimpia polttovälejä. Tärkeintä oli kuitenkin että haaste oli haastava, mutta meillä oli kuitenkin hauskaa. 

Haasteesta viellä lopuksi
Tässä huomaa että kuinka paljon se objektiivi vaikuttaa siihen kuvaamiseen ja kuvan laatuun. Mutta ehkä kuvan tarkotus ei muutu ja kuvista tulee aika hyviäkin. Tärkein on itse malli ja valokuvaaja. Valokuvaaminen oli vaikeampaa kun yleensä, mutta silti piti muistaa että hinta-ero mun normi objektiivissa ja tässä on yli 400 euroa. Olen kyllä todella tyytyväinen kuvien tuloksiin! Odotin että kuvista tulisi todella huono laatuisia ja ei niin kivan näköisiä, mutta tässä nämä nyt on ! Hienot kuvat!

Eniten olin ilonen siitä että mun ennakkoluulot tuohon 70-300mm polttoväliin poistuivat ja aloin harkitsemaan vähän kalliimpaa 70-300mm putkea, jossa on tärinänvaimentaja. Mutta silti en usko että aloittaisin käyttämään tuota Sigman 70-300mm objektiivia jatkossa päivittäin, sillä kuitenkin omaan tyyliini sopii pienempi polttoväli.

Mallina toimineen Riinan instagram: @riinarauhamäki

Onko sulla kaapissa jotakin halppis objektiiveja tai heräte ostoksia? 
Jos on niin haasta ihmeessä itsesi ja laita vaikka kommenttia ja linkkaa sun blogi ;)!

2 kommenttia:

  1. Hienoja muotokuvia halppis linssillä. Olen ostellut vain nikonin omia objektiiveja, mutta haaveissa olisi ostaa fish eye tyylinen objektiivi ja koska nikonilla ne on ihan törky hintasia niin aattelin nyt johonkin toiseen merkkiin kallistua.

    Pakko jäädä lukijaksi kun niin paljon hyviä otoksia täältä löytyy!
    https://jasukuvaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu itsekkään en ole canonin objektiiveja juuri ostanut ja toimii todella hyvin! Ja varsinkin jos harkitsee just jotain objektiivia minkälaista ei oo ikinä kokeillut, nii ostan mielummin sen halvemman version kun sen super kalliin :D
      Ja kiitos ihanasta kommentista!

      Samalla kävin liittymässä sunkin blogiin lukiaksi :)!

      Poista

KEVÄT 2019

  HELSINKI     Eli alotan tästä Helsinki-Tallinna reissusta. En paljoa kuvia valitettavasti ottanut, sillä en halunnut kannella kam...